Friday, 30 December 2011

2012 is coming!!!

Tak sangka, rasa macam baru jer ms0k tahon 2011, tapi rupe2 nye 2011 da nak melabuhkan tirainya. & 2012 pula yg akan menyingsing. Sudah terlaksanakah azam kita?? Azam bukanlah dipasang pada permulaan tahon saja. Sepat0tnya, setiap hari kita perlu berazam agar kehidupan seharian yang kita lalui tidak lah hanya sia2 belaka.
Perbezaan antara orang yang berjaya dengan orang ayng gagal terletak pada rohaninya. Apa yang dapat difikirkan menentukan apa yang dihajati. Manusia yang gagal merancang adalah merancang untuk gagal. Jadi kita perlulah sentiasa berazam untuk memperbaiki diri untuk menjadi mukmin soleh yang professional. Keazaman ditanam dalam diri pada setiap hari. Maka, lebih mudah membentuk peribadi yang mulia. Saidina Umar pernah berkata, "Celakalah bagi muslim yang hari ini lebih buruk dari semalam dan es0k lebih buruk dari hari ini."


Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan.Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup. Gagal sekali tidak bermakna kita gagal selama-lamanya. Jadi, teroskan lah berusaha untuk lakukan yang terbaik. Semoga tahun baru yang bakal menjejakkan kakinya merupakan tahun perubahan diri kita denagn mendekatkan diri kepada Allah.

Tuesday, 27 December 2011

Aku yang berd0sa

nie coretan2 kosong jer~ saje nak tulis.. sebab nie bl0g saya, suka ati saya la nak tulis apa p0n kan.. huhu. jangan terasa yer..saya tak marah p0n.

sungguh, jika d0sa2 itu berbau.. sudah pasti ramai yang menjauhkan diri dariku

Sebenarnya saya bukan lah seperti yang kawan2 sangka. Saya ni banyak masalah.. Sejujurnya, saya pernah jauh dari Allah disaat orang lain sibuk merebut cintaNya. Disaat orang lain bersujud kepada Allah, saya hanya dud0k diam tak 'berdaya'.. Saya bukan macam mereka yang sentiasa melakukan apa sahaja bagi meraih halawatul iman... Hati saya pernah gelap. Hati saya pernah mati. Hati saya pernah mengeras dan lebih keras dari concrete.


Tapi alhamdulillah, Allah kurniakan saya sahabat2 yang sentiasa amar makruf wanahi mungkar. Alhamdulillah Allah masih sayang saya. Alhamdulillah Allah tak tarik nyawa saya disaat saya ja0h darinya. Alhamdulillah saya sempat kembali ke pangkal jalan.. jalan suci menuju redaNya. Jalan lurus menuju JannahNya. Sahabat2 lah yang banyak membantu saya untuk sama2 taqarrub billah.. untuk sama2 menuju reda Allah.. untuk sama2 mencapai cintaNya.


Tapi,,, ayat2 cinta dari Allah lah yang telah banyak menyedarkan saya...
"Allah tidak membebani seseorang sesuai dengan kesanggupannya. [surah al-Baqarah,2:286]"

Nak menegakkan suruhan Allah bukanlah kerja mudah. Terlalu banyak k0nco2 taghut yang cuba memesongkan hati. Sememangnya syurga itu dipagari duri kepayahan. & insan yang telah berjaya saja yang dapat merasai kenikmatannya. Perjuangan menegakkan agama Allah sememangnya pahit, kerna syurga itu manis. Wahai hatiku.. ingatlah, "Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolong kamu.[surah Muhammad,47:7]"

Dulu, hati ini pernah member0ntak. Hati keras katanya. Padahal tidak pernah sedar...
"Kemudian setelah itu hatimu menjadi keras, sehingga seperti batu,bahkan lebih keras. Padahal dari batu2 itu pasti ada sungai2 (air) yang memancar daripadanya. Ada pula yang terbelah lalu mengeluarkan mata air daripadanya. & ada pula yang meluncur jatuh kerana takut kepada Allah. [surah al-Baqarah,2:74]"


Kes Adam Adli

Tindakan seorang pelajar tahun tiga Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI), Adam Adli Abdul Halim,22, menurunkan bendera berwajah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak Sabtu lalu menyebabkan dirinya menerima pelbagai ugutan dan liputan meluas media.


Bercakap tentang kes ludah (kes Adam Adli, Panglima Ludah ugut tampar dan ludah), teringat sirah Nabi SAW yang mana seseorang yg bernama Uqbah yang masuk Islam melalui syahadah (sebab malu Nabi SAW tak makan hidangan kesyukurannya), kemudian nak keluar dari Islam sbb takut rugi dlm perniagaannya. Utk menyelamatkan diri sendiri dari rugi, beliau telah ikut arahan partner niaganya utk pergi memaki h...amun dan meludah muka Nabi SAW. Tapi dgn izin Allah, tatkala beliau ludah ke muka Nabi SAW, air ludah beliau kembali ke mukanya sendiri dan bagai asid membakar hingga pipinya mdpt kecacatan kekal.

Rasulullah SAW sabar dan bersabda:"Kelak engkau akan keluar dari Mekah dari bukit sebelah itu dan aku akan menyambutmu dari bukit sebelah sana (tempat berlakunya Perang Uhud). Waktu itu engkau akan menyesali perbuatanmu." Benar sekali kata2 Nabi SAW, akhirnya Uqbah mjadi tawanan perang dlm P.Uhud dan akhirnya lehernya dipancung. Sblm dipancung, Uqbah menyatakan penyesalannya krn tlh mengikuti arahan kawannya utk menghina Rasulullah SAW.

Moral dari sirah: Tak guna backup berapi-api side yang tolak syariat Allah. Tak rugi backup agama Allah. Tapi rugi bila backup mereka2 yg dirasakan dpt beri keuntungan wang, material dn ksngn duniawi pada kita. Kekalkah semua itu? Fikir dan ubah.

by: syababmusafirkasih

Tuesday, 20 December 2011

Sayangi Nyawa Anda.

video


Yer, mungkin vide0 ini agak mencuit hati. Tapi, ambillah iktibar akan mesej yang cuba disampaikan. Semoga setiap mata yang melihat dapat mengambil cakna dengan apa yang cuba disampaikan.

Nyawa adalah amanah yang Allah telah kurniakan kepada setiap yang masih mampu bernafas. Maka, jagalah nyawa sebaiknya. Jangan gadaikan nyawa hanya kerana perempuan & lelaki (ajnabi) mahupun harta dan apa2 jualah. Wallahua'lam.
...dan janganlah kamu jatuhkan (diri sendiri) ke dalam kebinasaan dengan tangan sendiri, dan berbuat baiklah. [S.al-Baqarah,2:195]

Monday, 19 December 2011

Keikhlasan

Minggu lepas saya ada terdengar satu rancangan tv mengenai nak lihat keikhlasan seseorang dalam beribadah kepada Allah. Sememangnya ikhlas itu Allah saja yang maha mengetahuinya. Akan tetapi, jika kita ingin perhatikan seseorang itu beribadah hanya kerana Allah dan semestinya bukan berniat nak sh0w off atau bajet baik, kita perhatikan dia semasa dia berkeseorangan.


Contohnya seperti, seseorang tu time solat berjemaah selalu jer baca surah panjang2, tapi bila kat rumah solat sorang2, da hilang daa surah panjang2 tu.. baca 3 Qul aje. Memang lah tidak salah, tapi apa salahnya terus istiqamah dalam perkara yang baik. FASTAQIM KAMA UMIRTUM.
Lakukanlah apa yang kamu kehendaki! Sungguh Dia maha melihat apa yang kau kerjakan. [S.Fussilat,41:40]

Wednesday, 14 December 2011

Akhirnya milikku!!!


yeay!!! Bulan 3 hari tu saya pergi Low Yat..Saje je jalan2 & survey gadjet yang ada..Sebab memang sangat suka kat gadjet2 tu..hehe.. Memandangkan duit p0n tengah banyak (baru dapat gaji la katakan).. So, memang nak shopping la. Jalan punya jalan punya jalan...... jeng..jeng..jeng..
Saya nampak apa yang saya idam2kan sejak tahun lepas..huhuhu






Yeah~ itulah mp5 yang saya inginkan..hehehe.. memang la da tak kira berapa ringgit p0n, ter0s beli jer.. hehe.. Takpe kot, saya bukan mwnyusahkan parents saya p0n. Saya beli p0n hasil duit gaji saya bekerja.. Rasa berbaloi sangat2. hehehe~ Alhamdulillah ahernya jadi milikku jua. :)

Mahal pon mahal lah.. janji jadi milikku!!

Kant0i sudaa~

Sebenarnya mula-mula saya buat blog nie secret2 jer. Yerla, sekadar tempat nak celoteh2 jer. Tapi yerla dah jadi blogger nie, memang rjen la blog walking.. Then, yang 'terbaek'nye, tinggalkan link kat blog org len.. tup..tup.. kant0i suda dengan best friend sendri. Hailaa~
Alang2 da kant0i, saya p0n da x wat secret2 la..hehehe...

Saya seorang penuntut ilmu dan insyaAllah mendapat keberkatan atas setiap ilmu yang dituntut.

Belajar di : 1) Tadika Kemas B, Kampung Bukit Cheraka. [1 tahun(1999)]
                 2) S.K.Dato' Maharaja Lela. [6 tahun(2000-2005)]
                 3) S.R.A.Kampung Bukit Hijau. [1 tahun(2000)]
                 4) S.A.R.Al-Hidayah. [5tahun(2001-2005)]
                 5) S.M.K.Jeram. [2 bulan(2006)]
                 6) S.M.K.Agama Kuala Selangor. [5 tahun(2006-2010)]
                 7) S.M.K. Agama Simpang Lima. [1 bulan(2011)]
                 8) Kolej Islam Sultan Alam Shah. [1 tahun setengah(2011-2012)]

Nie jer yang saya nak bagi tahu..


* Entry komik & Hilal Asyraf saya ambil dari pd. Not my copyright.

F0rm 0ne..hehe~

sambungan rindunyeee-kusiss...



01 Mac 2006.

Waa!! Ni la tarikh keramat. Buat pertama kalinya saya menjejakkan kaki ke 0ztel. & disinilah bermulanya '0ZTEL LIFE'. huhuhu~
Homesick??? hehe~ dalam seminggu la jugak. Ala~ biasala tu, tak pernah berjauhan dengan family.. cuak la gak mule2 tu. Tapi, alhamdulillah akak2 d0rm sumenye baik2..




Bila kat hostel, d0rmmate la segala-galanya. Ingat lagi, lau demam jer, Kak Ayu la yang banyak t0long saya.. Bila saya homesick p0n, dia jugak la yang banyak bagi kata2 semangat kat saya. Kak Anisah p0n bagi saya tumpang tid0r katil dye lau saya demam. Yerla, saya tid0r katil atas, sejuk kowt.. Mana biase tidur pasang kipas. Sekali kat d0rm.. neyh~ 24 jam kipas berpusing, max lak 2. Hailaa~


Yang satu nie memang da jadi satu kewajipan. Cerita Hantu!! huuhuhu~ Akak2 dorm selalu memomok-momokkan kehidupan di 0ztel. & yang paling haru bila akak2 dorm selalu cakap, 'tolong jaga tingkah laku sebab dorm ni keras','dorm sebelah 2 banyak bendenye (sebelah 2 dorm kosong, memang agak seram la gak lau lalu subuh2 tu..huhu)'. Tapi, relax sudaa~ Allah kan ada. Benda 2 p0n makhluk Allah gak, nak wat pe takut ngan makhluk kan..hehe.


& the rest is hist0ry... lalalala~

bersanbung . . .

Tuesday, 13 December 2011

Hanyut-UNIC

cipta dari segumpal darah,
jelma seraut wajah,
rahsia agungnya kudrat Tuhan.

Dan dihembuskan nyawa,
diikatkan janji,
tunduk hanya kepadaNYA.

*Namun hakikatnya hidup sarat pesona dusta,
dugaan tuk menguji kehambaan,
tiada tempat berlindung dari fitnah dunia,
selain perlindunganNYA.

Berkurun terukir sejarah alpa,
manusia dihanyut indah yang fana,
terlupa pada fitrah wujudnya,
hanya ditaraf hamba.

Tenggelam pada bisikan dunia,
tak sedar langkah mudik ke sengsara,
tergoda pada hasut sengketa,
rebut fatamorgana.

repeat (*)

Telah disuluhkan laluan,
diberi segala pedoman,
seiring akal dan fikiran,
mengapa kehilangan.

Telah tertulis pengakhiran,
pada selembar takdir insan,
jiwan yang penuh penyerahan,
Itu yang dijanji syurga.

repeat (*)
rebut fatamorgana 3x

Langkah Tercipta-UNIC

Semalam aku kelukaan,
Kecewa kehampaan,
Mencalar ketabahan,
Impian seringku harapkan menjadi kenyataan
Namun tak kesampaian,

Allah…
Inginku hentikan langkah ini
Bagaikan tak mampu untuk ku bertahan
Semangat tenggelam lemah daya,
Haruskah aku mengelamun jiwa
Ku berbisik inilah dugaan

Dan langkahku kini terbuka
Pada hikmah dugaan uji keimanan
Dan dilontarkannya ujian diluar kekuatan setiap diri insan

Allah…
Pimpini diriku,
Untuk bangkit semula meneruskan langkah perjuangan ini
Cekalkan hati dan semangatku
Kurniakan ketabahan........
Agar mimpi jadi nyata..
padaMu ku meminta

Dan ku mohon agung kudratMu
Wahai Tuhan Yang Satu
Segalanya dariMu

Patah Hati-Saujana

KAU TIDAK SEPERTI DULU
YANG KU KENALI DULU
RUPA HILANG SERI
MANAKAH MANISNYA

KAU TIDAK SEPERTI DULU
YANG KU KENALI DULU
MADAH TAK BERLAGU
MANAKAH GIRANGNYA

PATAH HATI
JANGAN TERDAMPAR SEPI
JANGAN TERSUNGKUR MATI
PATAH HATI
JANGAN LEBURKAN MIMPI
JANGAN MEMAKAN DIRI

BUKANKAH TUHAN CIPTAKAN MALAM
UNTUK BERADU MENANTI SIANG
BUKANKAH TUHAN TITISKAN HUJAN
MENANTI LIMPAH KEMARAU PANJANG

Cerita Hati-Hafiz Hamidun

Semalam yang telah pergi
Menghilang tanpa jejak
Membawa bersama cereka
Duka dan ketawa

Dan kini ku mencari
Kalau masih ada kesan
Yang terus tersisa di dada
Pantai permainan

Jalanan yang panjang
Bersimpang haluan
Bagai pentas luahan rasa
Tiada sempadan

Pada awan biru ku melakar kata-kata
Pada langit cerah ku panah semua cerita
Dengarlah mentari suara hatiku menyanyi
Bertebangan jiwa merentasi pelangi

Gerimis menitis gugur membasahi bumi
Bagai menangisi sebuah cerita hati
Andai kau fahami semua hikayat pendeta
Seribu tahun kau pasti bisa setia ke alam syurga

Mungkin ada esok
tuk ku ukirkan kalimah
Menjadi arca pembuktian
Pengabdian cinta

Luahan Rindu-Devotees

Terkenang masa dahulu
Memori silam ku
Kisah persahabatan

Dengarkanlah lagu ini
Kuciptakan untukmu
Moga dirimu terhibur

Kenangan dahulu mendewasakanku
Mengajar erti kehidupan
Segala pahit manis tempuhi bersama
Demi mengejar satu cita

Kenanganku..
Dengarkan luahan hatiku
Merindu keriangan dahulu

Indahnya..
Saat penuh tawa ceria
Terhapuslah segala duka

Teringat daku kembali
Saat kasih bersemi
Kita mengukir janji

Di waktu persekolahan
Yang penuh impian
Kita memburu harapan

Kenangan dahulu mendewasakanku
Mengajar erti kehidupan
Segala pahit manis tempuhi bersama
Demi mengejar satu cita

Kenanganku..
Hadirlah dikau menerangi
Oh ruangan hatiku
Semoga tersirat hikmah melanda
Bersama kita selamanya

Segala keindahan jadi kenangan
Yang buruk jadikan sempadan
Biar diduga derita
Tabahkanlah sentiasa
Semoga mendapat rahmatNya

Kenanganku..
Hadirlah dikau menerangi
Oh ruangan hatiku
Semoga tersirat hikmah melanda
Bersama kita selamanya

hands held high-linkin park

turn my mic louder i got to say something
lightweights step it aside we come in
feel in your chest / the syllables get pumping
people on the street they panic and start running
words on loose leaf sheet complete coming
i jump in my mind and summon the rhyme i'm dumping
healing the blind i promise to let the sun is
sick of the dark ways we march to the drum and
jump when they tell us that they wanna see jumping
fuck that / i wanna see some fists pumping
risk something / take back what's yours
say something that you know they might attack you for
cause i'm sick of being treated like i have before
like it's stupid standing for what i'm standing for
like this war's really just a different brand of war
like it doesn't cater to rich and abandon poor
like they understand you in the back of the jet / when you
can't put gas in your tank / and these fuckers are
laughing their way to the bank / cashing the check
asking you to have compassion / have respect
for a leader so nervous in an obvious way
stuttering and mumbling for nightly news to replay
and the rest of the world watching at the end of the day
in their living room laughing like
what did he say

in my living room watching / i am not laughing / cause
when it gets tense i know what might happen
the world is cold / the bold men make action
have to react or get blown into fractions
ten years old / it's something to see / another
kid my age drug under a jeep
taken and blound / and found later under a tree
i wonder if he had thought the next one could be me
do you see / the soldiers / they're out today they
brush the dust from bulletproof vests away
it's ironic / at times like this you pray
but a bomb blew the mosque up yesterday
there's bombs on the busses / bikes / roads
inside your market / your shops / your clothes / my dad
he's got a lot of fear i know
but enough pride inside not to let that show
my brother had a book he would hold with pride
a little red cover with a broken spine
on the back / he hand wrote a quote inside:
"when the rich wage war it's the poor who die"
and meanwhile / the leader just talks away
stuttering and mumbling for nightly news to replay
the rest of the world watching at the end of the day
both scared and angry like
what did he say

with hands held high into a sky so blue
as the ocean opens up to swallow you

with hands held high into a sky so blue
as the ocean opens up to swallow you

with hands held high into a sky so blue
as the ocean opens up to swallow you

with hands held high into a sky so blue
as the ocean opens up to swallow you

with hands held high into a sky so blue
as the ocean opens up to swallow you

with hands held high into a sky so blue
as the ocean opens up to swallow you

what i've done - linkin park

In this farewell
There's no blood
There's no alibi
Cause I've drawn regret
From the truth
Of a thousand lies

So let mercy come
And wash away

[Chorus]
What I've done
I'll face myself
To cross out what I've become
Erase myself
And let go of what I've done

Put to rest
What you've thought of me
While I've cleaned this slate
With the hands
Of uncertainty

So let mercy come
And wash away

[Repeat Chorus]

For what I've done
I start again
And whatever pain may come
Today this ends
I'm forgiving what I've...
Done

I'll face myself
To cross out what I've become
Erase myself
And let go of what I've done

What I've done
(Na, Na, Na, Na, Na)
What I've done
(Na, Na, Na, Na, Na)
Forgiving what I've done
(Na, Na, Na, Na, Na)

Ku Damba Redhamu - Devotees

Bagaikan hausnya.. bumi gersang
Yang kering lantaran tidak disirami hujan
Begitu sepinya dan rindu hatiku
Bila cintamu tidak bersemi

Berjalan aku.. bagai kesesatan
Di tanah tuhan.. diriku ditinggalkan
Tiada teman untukku mengadukan
Resah hidupku... ditimpa sesalan

Aku dambakan.. dambakan cinta
Cinta sejati yang kekal selamanya
Biarpun pahit.. perjalanan meraihnya
Demi redhamu.. kuharungi jua

Kerana cinta lahir dari sanubari
Biarpun perit menuju cintamu
Namun sedikit pun tidak menggoyah tekadku
Biar diracun dunia
Tidakku gentar tempuhnya...

Rap:
Ya Allah tidakku sedari
Selama ini cintamu tak pernah menyepi
Rahmat kasih sayangmu yang tiada bertepi
Setiap hambamu tetap kau sayangi
Biarpun banyak dosa yang menghimpit diri ini
Janji pada hambamu tak pernah kau mungkiri
Maafkanlah... redhailah....

Aku bersaksi bahawa kau sesungguhnya
Tuhan yang agung pencipta segalanya
Tempatku bermohon dan berlindung
Dari kehinaan dan kemusnahan

Lament - Devotees

You
You like to live
like to believe
Essence of life is fun
Want
Want to pretend
The life that you live
Has no guiding hands and you

Jumped into the monies
And never looked back
Moved away from righteousness
You want it all
And don't care if you fall
You wanna see the world
You wanna be the world

Try
Try to believe
The reason to live
Eternal compassion
You'll feel it deep within inside of you

Grasp
The chance to live
A new life
A new beginning
But you

c/o

Why
Do you throw life away
Don't you wanna be among
The ones who faught for the truth
When you eyes were blinded
By the taste temptation in your life
Then tell me why must you

Aku 0ri Bukan Fotokopi - Devotees

كُلُّكُمْ رَاعٍ
وَكُلُّكُمْ مَسْؤُولٌ
فَالإِمَامُ رَاعٍ
وَهُوَ مَسْؤُولٌ
وَالرَّجُلُ رَاعٍ عَلَى أَهْلِهِ
وَهُوَ مَسْؤُولٌ
وَالْمَرْأَةُ رَاعِيَةٌ عَلَى بَيْتِ زَوْجِهَا
وَهِيَ مَسْؤُولَةٌ
وَالْعَبْدُ رَاعٍ عَلَى مَالِ سَيِّدِهِ
وَهِيَ مَسْؤُولَةٌ
أَلاَ فَكُلُّكُمْ رَاعٍ
وَكُلُّكُمْ مَسْؤُولٌ


*Terjemahan:
Setiap orang diantara kamu adalah penjaga
Dan setiap orang diantara kamu adalah bertanggungjawab
Maka Imam itu penjaga
Dan dia adalah bertanggungjawab
Lelaki itu penjaga keatas keluarganya
Dan dia adalah bertanggungjawab
Perempuan itu penjaga keatas rumah suaminya
Dan dia adalah bertanggungjawab
Hamba itu penjaga keatas harta tuannya
Dan dia adalah bertanggungjawab
Yang pasti setiap orang diantara kamu adalah penjaga
Dan setiap orang diantara kamu adalah bertanggungjawab


Engkau Ori, bukan fotokopi
Tanyalah hati, sedarkan diri
Rambut berduri, jatuh cicak mati
Naik motor seperti tak ingat mati

Jadilah Ahli Sunnah
Tinggalkan Ahli Punnah dan Ranah

Engkau gila budaya metal
Atau gila penyakit mental
Nak kata siswi, tapi tak sesuai
Nak kata dewi, tak sampai piawai

Friday, 9 December 2011

Rindunyeee KUSISS~

Tak tahulah kenapa.. Rindu sangat2 kat KUSISS. Dulu time kat KUSISS 2, cam tak berapa nak hargai keberadaan diri kat situ.. tapi bila da keluar......Waaaa~ Rindu sangat2. Rasa rugi tak manfaat masa 5 tahun kat SMKA Kuala Selangor dengan sebaiknya.

5 Tahun bukan sekejap. Kalau manfaatkan betul2, macam2 boleh buat, macam2 ilmu boleh ditimba. Teringat kat buku 'Apa Ertinya Saya Menganut Islam', dari f0rm 1 saya pandang buku 2 kat mus0lla. Tapi, tangan ni tak pernah dipanjangkan untuk ambil & baca buku 2. Bila rasa nak ambil, tiba2 otak kata 'nanti2 lah.' Then last2.. sampai dah habis f0rm 5, tak sempat nak baca. Waaaa~ cedeyhnyer (t_t)


Banyak sangat pengalaman kat sana.. kalau nak cerita, confirm x muat blog nie..huhuhu. Kat sanalah tempat berdikari, kat sanalah tempat nak hargai kawan2 (yerla, parents xde kat situ..semua bende lau nak minta tolong, mesti cari kawan2), kat sanalah tempat belajar menjadi pemimpin, kat sanalah tempat cakap depan public.. pernah jer buat public speaking kat pentas dataran kejat tu.. cuak k0wt time 2, da la baru f0rm 3..hehehe



Kat KUSISS jugalah bermulanya saya mengenali silat Gay0ng dan saya telah pon menjadi salah se0rang dari ahlinya sejak saya f0rm 2. Sebenarnya saya minat Taekwand0, tapi da silat jer yang ada, s0, join jerla :)
Lagi pon tiada mentera2 yang diajar dalam silat gay0ng. Hanya ada zikir dan ayat2 suci al-Quran sahaja.







Bila kawan2 buat prank nk celebrate birthday girl/boy mmg seronok. Tringat tahun lepas, kawan2 tarik nak bawak msok longkang besar kat padang 2..then kene siram dengan tepung & gula..haha~ membazir jer.Nasib baik tak blg dengan telur.. lagi haru~

Tapi ade jer kawan2 yg kene baling dengan telur..kek p0n ade.haha.. yang kene prank & dituduh mencuri p0n ade gak.. lagi lawak kot. mengam0k birthday boy 2 jadinya. Tapi time 2 saya x j0in la. Da agak da, confirm mengamuk punyalah. Yerla, sape x bengang bila dituduh mencuri, dompet classmate lak 2. Haru jer la rancangan jahat dak2 KUSISS nie. Tapi, ni semuala yang mewarnai kehidupan kami di KUSISS..huhu~




bersambung . . . f0rm-0ne! hehe

Heheheheee~

Sekarang ni dah p0pular pashmina. Tapi saya tetap tak berminat nak pakai..hehehe~ Cakap pasal pashmina nie, teringat akan kisah seorang kawan...



Location : Bus Stop.
  Kawan saya 2 tengah jalan2 nak pergi bus st0p, then tiba-tiba ada s0rang mamat teg0r dye, 'Asal ko pakai sejadah..haahahaha~'.
Sebab time 2 kawan saya 2 pakai PASHMINA.
Heehehehe~ saya p0n tumpang gelak la yer..
(ade ke pat0t cakap PASHMINA 2 SEJADAH. aiyy0y0o~)

* Saje jer tulis. Saya bosan ni :)
* ...Dan hendaklah mereka menutup kain tudung mereka ke dadanya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya (aurat) kecuali yang biasa terlihat. [surah an-nur,24:31].

Thursday, 8 December 2011

Uwais al-Qarni

Uwais al-Qarni?? Siapakah dia?? Biasa ku dengar nama ini, tetapi sedikitpun kisah hidupnya tidak pernah aku ketahui. Sehinggalah ada seorang guru bernama Ustaz Zainal Fitri bercerita mengenainya ketika di perhimpunan.

Dia asalnya berpenyakit sopak, badannya putih, putih penyakit yang tidak digemari. Walaupun dia sopak tetapi dia seorang yang soleh, terlalu mengambil berat tentang ibunya yang uzur dan lumpuh. Dia telah begitu tekun untuk mendapatkan keredhaan ibunya. Bapa dia meninggal dunia ketika dia masih kecil lagi. Dia sopak sejak dilahirkan dan ibunya menjaga dia sampai dia dewasa.

Satu hari ibunya memberitahu kepada Uwais bahawa dia ingin sangat untuk pergi mengerjakan haji. Dia menyuruh Uwais supaya mengikhtiarkan dan mengusahakan agar dia dapat dibawa ke Mekah untuk menunaikan haji.

Sebagai seorang yang miskin, Uwais tidak berdaya untuk mencari perbelanjaan untuk ibunya kerana pada zaman itu kebanyakan orang untuk pergi haji dari Yaman ke Mekah mereka menyediakan beberapa ekor unta yang dipasang diatasnya “Haudat”. Haudat ini seperti rumah kecil yang diletakkan di atas unta untuk melindungi panas matahari dan hujan, selesa dan perbelanjaannya mahal. Uwais tidak mampu untuk menyediakan yang demikian, unta pun dia tidak ada, nak sewa pun tidak mampu.

Ibu Uwais semakin uzur maka ibunya mendesak dan berkata kepada anaknya “Anakku mungkin ibu dah tak lama lagi akan bersama dengan kamu, ikhtiarkanlah agar ibu dapat mengerjakan haji”.

Uwais mendapat suatu ilham, dia terfikir apa nak dibuat. Dia membeli seekor anak lembu yang baru lahir dan dah habis menyusu. Dia membuat sebuah rumah kecil (pondok) di atas sebuah “Tilal” iaitu sebuah tanah tinggi (Dia buat rumah untuk lembu itu di atas bukit).

Apa yang dia lakukan, pada petang hari dia dukung anak lembu untuk naik ke atas “Tilal”. Pagi esoknya dia dukung lembu itu turun dari “Tilal” untuk diberi makan. Itulah yang dilakukannya setiap hari. Ada ketikanya dia mendukung lembu itu mengelilingi bukit tempat dia beri lembu itu makan.

Perbuatan yang dilakukannya ini menyebabkan orang kata dia ini gila. Memang pelik, buatkan rumah untuk lembu diatas bukit, kemudian setiap hari usung lembu, petang bawa naik, pagi bawa turun bukit.

Tetapi sebenarnya niatnya baik. Kalau lembu kita buat begitu pagi sekali petang sekali daripada lembu yang beratnya 20kg, selepas enam bulan lembu itu sudah menjadi 100kg. Otot-otot (muscle) tangan dan badan Uwais menjadi kuat hinggakan dengan mudah mengangkat lembu seberat 100kg turun dan naik bukit.

Selepas lapan bulan dia buat demikian telah sampai musim haji, rupa-rupanya perbuatannya itu adalah satu persediaan untuk dia membawa ibunya mengerjakan haji. Dia telah memangku ibunya dari Yaman sampai ke Mekkah dengan kedua tangannya. Dibelakangnya dia meletakkan barang-barang keperluan seperti air, roti dan sebagainya. Lembu yang beratnya 100kg boleh didukung dan dipangku inikan pula ibunya yang berat sekitar 50kg. Dia membawa (mendukung dan memangku) ibunya dengan kedua tangannya dari Yaman ke Mekah, mengerjakan Tawaf, Saie dan di Padang Arafah dengan senang sahaja. Dan dia juga memangku ibunya dengan kedua tangannya pulang semula ke Yaman dari Mekah.

Setelah pulang semula ke rumah dia di Yaman, Ibu dia berkata kepada dia “ Uwais, apa yang kamu berdoa sepanjang kamu berada di Mekah?”. Uwais menjawab “Saya berdoa minta supaya Allah mengampunkan semua dosa-dosa ibu”. Ibunya bertanya lagi “Bagaiman pula dengan dosa kamu”. Uwais menjawab “Dengan terampun dosa ibu, ibu akan masuk syurga, cukuplah ibu redha dengan saya maka saya juga masuk syurga”.

Ibunya berkata lagi “Ibu nak supaya engkau berdoa agar Allah hilangkan sakit putih (sopak) kamu ini”. Uwais kata “Saya keberatan untuk berdoa kerana ini Allah yang jadikan. Kalau tidak redha dengan kejadian Allah, macam saya tidak bersyukur dengan Allah ta’ala”. Ibunya menanbah “Kalau nak masuk syurga, kena taat kepada perintah ibu, Ibu perintahkan engkau berdoa”.

Akhirnya Uwais tidak ada pilihan melainkan mengangkat tangan dan berdoa. Uwais berdoa seperti yang ibu dia minta supaya Allah sembuhkan putih yang luar biasa (sopak) yang dihidapinya itu. Tetapi kerana dia takut masih ada dosa pada dirinya dia berdoa “Tolonglah Ya Allah kerana ibu aku suruh aku berdoa hilangkan yang putih pada badanku ini melainkan tinggalkan sedikit”

Allah swt. sembuhkan serta merta, hilang putih sopak diseluruh badannya kecuali tinggal satu tompok sebesar duit syiling ditengkuknya. (Kalau bagi nabi, baginda ada Khatam Nubuwah iaitu tanda kenabian, tanda pada nabi bersinar) Tanda tompok putih pada Uwais sebab dia mintak agar jangan dibuang kesemuanya, kerana ini (sopak) adalah anugerah, maka nabi sebut kepada Umar dan Ali akan tanda ini. Tandanya kamu nampak dibelakang dia ada satu bulatan putih, bulatan sopak.  Kalau berjumpa dengan tanda itu dialah Uwais al-Qarni.

Selepas tidak lama Uwais berdoa yang demikian, ibunya telah meninggal dunia. Dia telah menunaikan kesemua permintaan ibunya. Selepas itu dia telah menjadi orang yang paling tinggi martabatnya disisi Allah. Doa dia cukup makbul hatta penyakit sopak pun boleh sembuh.
Wallahua'lam.

Haahahaha~ Cute jer..

Pejam-celik..Pejam-celik.. da nak habis cuti akhir tahun.. Budak2 6 tahun p0n da nak menjejakkan kaki ke tahap 1 tahun depan. Haa!!! Bercakap mengenai darjah satu ni, teringat saya akan kisah yang disebarkan oleh rakan saya (Athirah Nadhirah) pada malam tadi melalui khidmat SMS.. kisah mengenai telatah adiknya yang bakal menjejakkan kaki ke darjah 1 pada tahun hadapan. SMS nya berbunyi begini. . .

Suatu hari, seorang adik yang pada tahun 2012 akan masuk darjah 1 meminta tolong kakaknya...
adik    : Kakl0ng, tolongla tapak tangankan kertas ni.
kakak : Aik?? Tapak tangan kan?? (terpikir sejenak)
adik    : Kakl0ngggg~ tolong lah tapak tangankan kertas ni.
kakak : (Sambil memandang kertas.. aih?? takkan tapak tangan kot??).. "0yt, TANDA TANGAN LAH! BUKAN TAPAK TANGAN." adoila budak nie, nasib baik baru nak naik darjah satukan B-) Memang padan muka kene gelak la budak nie... :D

Hahahahah~ puas saya gelak lepas baca message 2.. haha. Comel jer budak2 kecik nie.. macam-macam telatahnya. Apela Athirah nie, puas dyer gelak depan adik dyer 2.. t0uching budak kecik 2 jdnya..hahaha. Dah la kene gelakkan dengan kakak sendiri, sekali kakak yang amat baik hati 2 pergi sebarkan cerita 2 kat kawan2 dyer daaa~ haha.

gambar hiasan jer.


p/s untuk adik Athirah : Jangan cedeyh2 yer adik, jadikan ia sebagai pembakar semangat untuk jadi murid cemerlang bila da masuk sek0lah nanti yer.. sabar dik, sabar. Innallah ma'as s0birin.

Friday, 2 December 2011

Mencari Erti Kehidupan.

DULU. . .
          Aku hanyalah seorang kanak-kanak,
          Riang dengan duniaku sendiri,
          Tidak pernah terfikir,
          Kepahitan hidup masa hakiki.

KINI. . .
          Aku melangkah arus dewasa,
          Merasai nikmat alam remaja,
          Sedangkan hakikatnya,
          Hidupku penuh bermakna.

HARI INI. . .
          Usia menjengah dewasa,
          Aku kian mengerti,
          Erti hidup ini,
          Nikmat yang diberi ciptaan ilahi.

AKAN DATANG. . .
          Ku harapkan aku benar-benar mengerti,
          Bahawa hidup ini umpama perjuangan,
          Siapa penegak keadilan???
          Dialah yang bisa bertahan,
          Walaupun hilang arah ditengah jalan.

Thursday, 1 December 2011

Bangkitlah Muslim

Kisah ini sangat menarik utk diceritakan, terutamanya ketika dalam tazkirah2 ringkas. perumpamaan yg baik dan dapat diterima akal akan lebih diingati dan dimanfaatkan oleh para pendengar.wAllahua'lam...

Seorang guru sedang bersemangat mengajarkan
sesuatu kepada murid-muridnya. Ia duduk
menghadap murid-muridnya. Di tangan kirinya
ada kapur, di tangan kanannya ada pemadam.Si
guru berkata, "Saya punya permainan...Caranya
begini, di tangan kiri saya ada kapur, di tangan
kanan ada pemadam.

Jika saya angkat kapur ini, maka
berserulah "Kapur!", jika saya angkat pemadam
ini, maka berserulah "Pemadam!"Murid muridnya
pun mengerti dan mengikuti. Si guru berganti-
gantian mengangkat antara kanan dan kiri
tangannya, semakin lama semakin cepat.
Beberapa saat kemudian sang guru kembali
berkata, "Baik sekarang perhatikan. Jika saya
angkat kapur, maka berserulah "Pemadam!", jika
saya angkat pemadam, maka
katakanlah "Kapur!".

Dan diulangkan seperti tadi, tentu saja murid-
murid tadi keliru dan kekok, dan sangat sukar
untuk mengubahnya. Namun lambat laun, mereka
sudah biasa dan tidak lagi kekok. Selang
beberapa saat, permainan berhenti. Si guru
tersenyum kepada murid-muridnya."Anak-anak,
begitulah kita ummat Islam. Mulanya yang haq itu
haq, yang bathil itu bathil. Kita begitu jelas
membedakannya.

Namun kemudian, musuh musuh kita
memaksakan kepada kita lewat berbagai cara,
untuk menukarkan sesuatu, dari yang haq menjadi
bathil, dan sebaliknya."" Pertama-tama mungkin
akan sukar bagi kita menerima hal tersebut, tapi
karena terus disosialisasikan dengan cara-cara
menarik oleh mereka, akhirnya lambat laun kalian
terbiasa dengan hal itu.

Dan anda mulai dapat mengikutinya. Musuh-
musuh kalian tidak pernah berhenti membalik dan
menukar nilai dan etika.""Keluar berduaan,
berkasih-kasihan tidak lagi sesuatu yang pelik,
zina tidak lagi jadi persoalan, pakaian seksi
menjadi hal yang lumrah, sex sebelum nikah
menjadi suatu hiburan dan trend,materialistik kini
menjadi suatu gaya hidup dan lain
lain.""Semuanya sudah terbalik.

Dan tanpa disedari, anda sedikit demi sedikit
menerimanya. Paham?" tanya Guru kepada
murid-
muridnya. "Paham cikgu...""Baik permainan
kedua..." begitu Guru melanjutkan. "Cikgu ada
Qur'an, cikgu akan letakkannya di tengah karpet.
Sekarang anda berdiri di luar karpet.
Permainannya adalah, bagaimana caranya
mengambil Qur'an yang ada di tengah tanpa
memijak karpet?"Murid-muridnya berpikir . Ada
yang mencuba alternatif dengan tongkat, dan lain-
lain.

Akhirnya si Guru memberikan jalan keluar,
digulungnya karpet, dan ia ambil Qur'an. Ia
memenuhi syarat, tidak memijak karpet."Murid-
murid, begitulah ummat Islam dan musuh-
musuhnya...Musuh-musuh Islam tidak akan
memijak-mijak anda dengan terang-
terang...Kerana tentu anda akan menolaknya
mentah mentah. Orang biasapun tak akan rela
kalau Islam dihina dihadapan mereka. Tapi
mereka akan menggulung anda perlahan-lahan
dari pinggir, sehingga anda tidak sedar.""Jika
seseorang ingin membuat rumah yang kuat, maka
dibina tapak yang kuat.

Begitulah Islam, jika ingin kuat, maka bangunlah
aqidah yang kuat."" Sebaliknya, jika ingin
membongkar rumah, tentu susah kalau tapaknya
dulu, tentu saja hiasan-hiasan dinding akan
dikeluarkan dulu, kerusi dipindahkan dulu, Almari
dibuang dulu satu persatu, baru rumah
dihancurkan...""Begitulah musuh-musuh Islam
menghancurkan kita. Ia tidak akan menghentam
terang-terangan, tapi ia akan perlahan-lahan
meletihkan anda.""Mulai dari perangai anda, cara
hidup, pakaian dan lain-lain, sehingga meskipun
anda muslim, tapi anda telah meninggalkan
ajaran
Islam dan mengikuti cara yang mereka... Dan
itulah yang mereka inginkan."

"Ini semua adalah fenomena Ghazwul Fikri
(perang pemikiran). Dan inilah yang dijalankan
oleh musuh musuh kita.."Kenapa mereka tidak
berani terang-terang memijak-mijak cikgu?" tanya
mereka"Sesungguhnya dahulu mereka terang-
terang menyerang, misalnya Perang Salib,
Perang Tartar, dan lain-lain. Tapi sekarang tidak
lagi..
apa lagi yg tercengang2 tu?? ayuh kita kejutkan umat Islam lain yg masih tertidur!!!

Duhai Cawan


Kisah ini merupakan satu teladan kepada kita semua tentang kenapa selama ini kita sering ditimpa dugaan yang adakalanya sukar untuk kita tanggung dan terlalu menyakitkan.

Sepasang datuk dan nenek pergi belanja di sebuah kedai cenderamata untuk mencari hadiah buat cucu mereka. Kemudian mata mereka tertuju kepada cawan yang cantik. "Lihat cawan itu," kata si nenek kepada suaminya. "Kau betul, inilah cangkir tercantik yang pernah aku lihat," ujar si datuk. Pada ketika mereka mendekati cawan itu, tiba-tiba cangkir yang dimaksud berbicara,

"Terima kasih untuk perhatian anda, perlu diketahui bahwa aku dulunya tidak cantik. Sebelum menjadi cawan yang dikagumi, aku hanyalah selonggok tanah liat yang tidak berguna. Namun suatu hari ada seorang penjunan dengan tangan kotor melempar aku ke sebuah roda berputar. Kemudian ia mulai memutar-mutar aku hingga aku merasa pening. Stop ! Stop ! Aku berteriak. Tetapi orang itu berkata, 'Belum !' Lalu ia mulai menyodok dan meninju aku berulang-ulang. Stop! Stop ! teriakku lagi. Tapi orang ini masih saja meninjuku, tanpa menghiraukan teriakanku. Bahkan lebih buruk lagi ia memasukkan aku ke dalam api. Panas! Panas ! Teriakku dengan kuat. Stop ! Cukup ! Teriakku lagi.Tapi orang ini berkata, 'Belum !' Akhirnya ia mengangkat aku dari api itu dan membiarkan aku sampai sejuk. Aku fikir, selesailah penderitaanku. Oh ternyata belum. Setelah sejuk aku diberikan kepada seorang wanita muda dan ia mulai mewarnai aku. Asapnya begitu memualkan. Stop ! Stop ! Aku berteriak. Wanita itu berkata, ' Belum !' Lalu ia memberikan aku kepada seorang lelaki dan ia memasukkan aku sekali lagi ke api yang lebih panas dari sebelumnya ! Tolong ! Hentikan penyiksaan ini ! Sambil menangis aku berteriak sekuat-kuatnya.Tapi orang ini tidak peduli dengan teriakanku. Ia terus membakarku. Setelah puas "menyiksaku" kini aku dibiarkan sejuk. Setelah benar-benar sejuk seorang wanita cantik mengangkatku dan menempatkan aku dekat kaca. Aku melihat diriku.Aku terkejut sekali. Aku hampir tidak percaya, kerana di hadapanku berdiri sebuah cawan yang begitu cantik. Semua kesakitan dan penderitaanku yang lalu menjadi sirna tatkala kulihat diriku." Datuk dan nenek itu terdiam membisu. Lalu diceritakan kisah itu kepada cucunya.

Pengajaran:

Seperti inilah kehidupan membentuk kita. Dalam perjalanan hidup akan banyak kita temui keadaan yang tidak menyenangkan, sakit, penuh penderitaan, dan banyak air mata. Tetapi inilah satu-satunya cara untuk mengubah kita supaya menjadi 'cantik'.

Jangan lupa bahawa cobaan yang kita alami tidak akan melebihi kekuatan kita. Ertinya tidak ada alasan untuk tergoda dan jatuh dalam dosa apabila anda sedang menghadapi ujian hidup, jangan kecil hati, kerana Tuhan sedang membentuk anda. Bentukan-bentukan ini memang menyakitkan tetapi setelah semua proses itu selesai. Anda akan melihat betapa cantiknya Tuhan membentuk anda untuk kehidupan yang lebih baik dan bermakna di hari kemudian dan hari pembalasan(akhirat). Wallahua'lam.